Sosyal bilimcilerden “sandviç kuşağı” üzerine önemli araştırma
Ege Üniversitesi akademisyenleri, TÜBİTAK’ta projelerine destek vermeye devam ediyor. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Pelin Başkan Erol liderliğindeki “Sandviç Kuşağı Kadınlarının Değişen Demografik Yapıda İkircikli Deneyimleri ve Düzeylerinin İncelenmesi: İzmir Örneği” başlıklı 222K043 numaralı proje TÜBİTAK 1002-A kapsamında desteklenmeye hak kazandı. . Doç. Dr. Erol ve grubu, proje ile demografik yapıdaki değişimin yol açtığı boyutlardan birine ışık tutmayı hedefliyor.
Proje ekibini makamında tebrik eden AB Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Akademisyenlerimizin toplumsal sorunlara ışık tuttuğu önemli projeler TÜBİTAK tarafından desteklenmeye devam ediyor. Ege Üniversitesi olarak destek aldığımız projelerimizle oluşturduğumuz bilimsel ekosistemin çıktılarını görüyoruz. Bu bağlamda projeleriyle toplumsal bir konuya ışık tutan Doç. Dr. Pelin Önder Erol hocamızı ve ekibini tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.”
“1961-1981 yılları arasında İzmir doğumlular muayene edildi”
Proje hakkında bilgi veren Doç. Başkan Erol, “Demografik geçiş döneminin sonuna yaklaşan ülkemizde hem doğurganlığın azalması hem de yaşam süresinin uzaması, nüfusun yaşlanmasına ve bir aileden bir aileye birçok neslin uzun süre hayatta kalmasına neden oluyor. yıl. Bu bağlamda hem yaşlı ebeveynlerinin hem de torunlarının taleplerinin ortasında kalan kuşaklar, demografik geçişi daha önce yaşamış olan batı literatüründe ‘sandviç kuşak’ olarak tanımlanmaktadır. Günümüz literatüründe sandviç kuşağının içinde yer aldığı kuşak, yaşları nedeniyle X kuşağı (1961-1981 yılları arasında doğanlar) olarak kabul edilmektedir. Proje ile İzmir’deki X kuşağı kadınlarının ortasında böyle bir kuşağın var olup olmadığını ve böyle bir kuşaktan söz edebiliyorsak sandviç kuşağına atfedilen ‘ambivalansı’ yani ikili duygu düzeyini tespit etmek. Dayanışmanın da çatışmanın da var olduğu bir ortamda yaşanılan duygu karmaşasını ve ambivalansın nasıl yaşandığını ortaya koymayı amaçlıyoruz.”
“10 kadından 8’i hem yaşlısına hem de çocuğuna bakıyor”
Proje bulgularına değinen Doç. Dr. Saha araştırmasından elde edilen bulgular, sandviç kuşağı vasfına uygun kadınların hem büyüklerine hem çocuklarına hem de torunlarına aynı anda baktığı için X kuşağı kadınları arasında yüzde 80 yaygınlığa ulaştığını gördük. Yani söz konusu yaş grubundaki her 10 kadından 8’i hem büyüklerine hem de çocuklarına aynı anda bakım desteği veriyor. Kendilerinden daha büyük ve daha genç iki kuşak arasına sıkıştırılan bu kuşak kadınlarının ambivalans düzeyleri 5 üzerinden 3 olarak belirlenmiş ve özellikle içinde yer alan kadınların ambivalans düzeylerinin arttığı gözlenmiştir. bakıma ihtiyacı olan ve sürekli yaşlısına bakanların oranı oldukça yüksekti. Evli sandviç kuşağı kadınların ambivalans düzeylerinin daha düşük olması dikkat çekici bulgular arasında yer alıyor.”
Sandviç kuşağı kadınlarının ambivalansla başa çıkma stratejilerine değinen Doç. Önder Erol, “Bulguların da ortaya koyduğu gibi ambivalansla başa çıkmada en büyük destekçi olarak görülen eşlerin varlığının bunda etkili olduğu düşünülüyor. Yine bu kadınlar arasında tam zamanlı bir işte çalışan kadınların farklı rolleri yerine getirmekte zorlandıkları ve yetersiz hissetme deneyimlerine rağmen ambivalans düzeylerinin diğer kadınlara göre daha düşük olduğunu gördük. Yeniden çalışma bulgularında, sandviç kuşağının ortasında yer alan kadınların ambivalansla başa çıkma stratejileri; sosyalleşmek, kitap okumak, televizyon izlemek, ibadet etmek ve dinlenmek; Beklentileri sorgulandığında kendilerine bakmanın, terapi almanın, seyahat etmenin ve yaşam standartlarını yükseltmenin ambivalans düzeylerini düşürebileceğini söyledikleri sonucuna vardık.”
Farklı üniversitelerden akademisyenlerle ortaklaşa hazırlandı
Projenin araştırmacıları arasında yer alan Doç. Hande Şahin, Ankara Üniversitesi’nden Doç. Burcu Özdemir Ocaklı ve Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Banu Sarıbay yer almaktadır. Ayrıca Ege Üniversitesi Doktora öğrencisi Arş. Görmek. Begüm Demirkol ve yüksek lisans öğrencisi Zeynep Gizem Eskici projede bursiyer olarak yer almaktadır.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı